Treceți la conținutul principal

Mă dau în vînt după cumpărături de Sophie Kinsella Recenzie

Această carte a fost trimisă de librăria și anticariatul Târgul Cărții, un site de unde puteți găsi multe cărți în stare foarte bună și la prețuri decente. După ce-am văzut comedia „Confessions of a shopaholic” am vrut să citesc romanul, să văd de unde a pornit totul. 

    Rebecca Bloomwood - ziaristă, plină de viață, dar cu o adicție greu de combătut. Cu toate că semnele sunt evidente, eroina romanului nu pune totul cap la cap și se adâncește și mai tare în această nouă boală a secolului vitezei. Un singur lucru este clar, mersul la cumpărături o face cea mai fericită. Momentul de fericire este ruinat atunci când aceasta primește facturile pentru diferitele carduri de credit deținute, nejustificând de fiecare dată sumele imense. Aceasta este stăpânită de panică atunci când realizează că nu-și poate plăti datoriile și tot ce poate să facă este să mintă și să evite plățile într-un mod hilar. Nici rudele, apropiații sau colegii de birou nu-i știu adevărata problemă, că Rebecca este dependentă de cumpărături. Datoriile cresc, iar Rebecca devine din ce în ce mai panicată, imaginându-și diferite scenarii care ar putea s-o salveze, dar niciunul nu este plauzibil și nu conștientizează că are o adevărată problemă. Se confruntă mereu cu confortul brandurilor și cu adevărata sa viață, până ce aceste două lumi încep să se ciocnească. Cât va putea să țină acest secret față de prietena ei cea mai bună, Suze? Va realiza că suferă de o adicție?

„OK, îmi spun cu hotărîre a doua zi. Toată chestia e să nu-mi ies din minți gândindu-mă cât de mult s-a întîmplat să cheltuiesc ieri. Ce-a fost a fos. Esenția e că de azi încep o viață nouă, de frugalitate.”

„Luni dimineață mă trezesc devreme, simțindu-mă destul de goală pe dinăuntru. Privirea îmi face un declic de-o secundă pe grămada de pungi de firmă nedesfăcute din colțul camerei, după care îmi îndrept repede ochii în altă parte. Știu că am cheltuit prea mult sîmbătă. Știu că n-ar fi trebuit să-mi cumpăr două perechi de cizme. Știu că n-ar fi trebuit să-mi cumpăr rochia violet. Cu totul. am cheltuit... De fapt, nu vreau să mă gîndesc la asta. Gîndește-te la altceva, repede, îmi ordon. La altceva, nu cotează la ce. Sînt pe deplin conștientă că în fundul minții mele, bubuind înfundat ca un sunet de tobă, stau pitite ororile gemele ale «Vinovăției›› și «Panicii››.”

Cu toate că romanul „Mă dau în vînt după cumpărături” este un „chick lit”, în spatele umorului se poate observa și latura problematică abordată de scriitoare. Sophie Kinsella a construit un personaj amuzant care suferă de o boală bazată pe manipulare, eroina fiind dependentă de cumpărături. Stratul de ironie este evident, pentru că personajul lucrează la o revistă financiară, ea având probleme cu administrarea banilor cheltuind peste limită. Aceasta ajunge să ducă o viață dublă, încercând să pară normală și fără datorii atunci când este la birou, acasă sau la diferite evenimente.  Rebecca tratează cu dispreț bărbații din viața ei și nu se gândește la o adevărată relație, până într-un punct când face o greșeală. 
Romanul ilustrează o oarecare dezumanizare, atunci când omul preferă să investească mai mult în lucruri, decât în oameni. Atunci când personajul încearcă să-și reducă din cheltuieli, aceasta tot găsește un prilej de a cumpăra sub pretextul că totul este o „investiție”.  Cu fiecare vis spulberat, domnișoara Bloomwood ajunge spre sfârșit să găsească o scăpare. Ajunge să găsească putere și să demonstreze că poate mult mai mult. Romanul este unul memorabil pentru umor, ironie, dar și pentru cealaltă latură care demască modul în care băncile și magazinele manipulează oamenii. 
În ceea ce privește finalul, la început mi s-a părut că am fost păcălit, dar apoi, analizând scenariul la care mă gândeam, mi se părea că totul s-ar fi stins mult mai ușor, pentru că aventurile Rebeccăi nu s-au terminat, încă. Comparând cu filmul, pot afima că romanul este diferit, iar atât cartea, cât și filmul pot fi savurate separat, pentru că deocamdată merg în două direcții diferite. 

Nota:9/10
Titlu: Mă dau în vînt după cumpărătur
Autor: Sophie Kinsella
Ediură: Editura Polirom
Recenzie: Claudiu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi