Treceți la conținutul principal

Anul 2017 este anul ficțiunii la Editura Litera



Anul literar 2017 ne aduce o mulțime de cărți pe care abia așteptăm să le citim. Vom avea ocazia să împărtășim impresii de lectură despre cele mai noi și mai în vogă titluri de ficțiune aparținând celor mai consacrați și premiați autori. Aparițiile editoriale Litera continuă cu noutăți în imprintul Introspectiv, Litera mică, în colecțiile de business, nonficțiune, gastronomie, enciclopedii & atlase, istorie, limbi străine și cărți de colorat pentru adulți. 

Romanul „O viață măruntă”, de Hanya Yanagihara, nominalizat la Man Booker Prize și la National Book Award, este un start excelent pentru ficțiune în 2017. Carte de o extraordinară forţă şi emoţie despre legăturile indisolubile ale prieteniei și despre limitele rezistenței umane, s-a aflat pe listele cu cele mai bune titluri ale anului întocmite de publicații prestigioase precum The New York Times, The Guardian, The Wall Street Journal, Huffington Post, The Times.

După fabuloasa apariție „Scurtă istorie a șapte crime”, de Marlon James, lansată la Gaudeamus, lista cărților distinse cu Premiul Man Booker continuă cu „The Sellout”, de Paul Beatty: Man Booker 2016. Juriul Man Booker a luat în unanimitate această decizie, menționând abordarea comică și inventivă a romanului în problemele spinoase ale identității rasiale și ale nedreptății în America. Tot de Paul Beatty, la Editura Litera, vom mai citi și romanul „Tuff”. 

Celebra serie autobiografică „Lupta mea”, de Karl Ove Knausgård, continuă anul acesta cu volumele patru și cinci din totalul celor șase. În volumul patru îl întâlnim pe Karl Ove Knausgård într-un mic sat de pescari din nordul Norvegiei unde, la doar optsprezece ani, este angajat ca profesor și trăiește pentru prima oară pe cont propriu. Povestea continuă în volumul cinci: fiind cel mai tânăr student admis la prestigioasa Academie de Scriere creativă din Bergen, îl regăsim pe Karl Ove plin de emoții și cu mari aspirații scriitoricești.

Colecția Buzz Books, cărțile despre care toată lumea vorbește, va fi completată cu titluri de excepție precum „The Girl Before”, de J.P. Delaney – cel mai așteptat roman de suspans al anului, deja în curs de ecranizare, „Carol”, de Patricia Highsmith – carte ecranizată având în rolurile principale pe Cate Blanchett și Rooney Mara, „All Our Wrong Todays”, de Elan Mastai - roman în curs de ecranizare, „La mujer de mi vida”, al treilea titlu din seria de autor Carla Guelfenbein, „The Book of Strange New Things”, de Michel Faber, „Eileen”, de Ottessa Moshfegh – roman nominalizat la Man Booker Prize 2016, „A Simple Favor”, de Darcey Bell, „Descent”, de Tim Johnston, “Where’d You Go, Bernadette”, de Maria Semple, „Domina” de L.S. Hilton, continuarea romanului „Maestra” ș.a. 

Autori moderni, clasici și contemporani completează și în 2017 colecțiile deja consacrate cu romane precum „Parada de Paște”, de Richard Yates, „Moartea unei călăuze pe râu”, de Richard Flanagan, „Home” și „Lila”, de Marilynne Robinson, „Numele meu este Lucy Barton”, de Elizabeth Strout – roman nominalizat la Man Booker Prize 2016, „Where My Heart Used to Beat”, de Sebastian Faulks, „Ragazzi di vita”, de Pier Paolo Pasolini, „The Laughing Matter”, de William Saroyan, „The Line of Beauty”de Alan Hollinghurst, - roman câștigător Man Booker Prize 2004, „Hot Milk” - roman nominalizat la Man Booker Prize 2016, și „Swimming Home” de Deborah Levy ș.a.

Seria celor mai frumoase povești de dragoste ale literaturii contemporane continuă cu cele mai apreciate titluri și autori ai momentului: „One Plus One” și „The Ship of Brides” de Jojo Moyes, „Lilac Girls”, de Martha Hall Kelly, „Pactul”, de Jodi Picoult, „Secretul orhideei”, de Lucinda Riley ș.a. 

Cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor continuă să ne încânte cu poveștile sale în noua serie de autor Agatha Christie care a fost lansată la sfârșitul lui 2016 și va continua în 2017 cu peste 10 titluri. 

Anul acesta învățăm de la danezi cum să trăim mai frumos și mai bine, dintr-o carte minunat ilustrată „The Little Book of Hygge. Danish Secrets to Happy Living”, de Meik Wiking. 

Introspectiv, imprintul Litera care reunește cele mai relevante cărți de spiritualitate, psihologie și dezvoltare personală, continuă anul acesta să ne facă cunoștință cu autori consacrați în aceste domenii și să ne deschidă apetitul spre introspecție. Amintim aici trei titluri pe care sigur o să vreți să le aveți în bibliotecă: „The Tell-tale Brain”, de V.S. Ramachandran, „The Gift of Fear”, de Gavin de Becker, „When Things Fall Apart” , de Pema Chodron.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi